شنبه ۱۵ اردیبهشت ۰۳

آيين همسرداري از منظر دين اسلام

۱۱۶ بازديد

آيين همسرداري از منظر دين اسلام

جام جم سرا: اسلام براي زن و شوهر، حقوق واجب و مستحبي قرار داده كه لازم است رعايت كنند و مراقب باشند كه اين دستورات حيات‌بخش را زير پا نگذارند چرا كه اين حقوق، پايه‌هاي اساسي خانواده را تشكيل مي‌دهد و خير و سعادت، لذّت و آرامش و بقاي زندگي مشترك را تأمين مي‌كند.

در ذيل به مهم‌ترين وظايف متقابل زن و شوهر نسبت به هم اشاره مي‌شود:
- حفظ حريم و احترام و خوش رفتاري با هم.
- تأمين نياز جنسي و روحي و رواني يكديگر.
- اجتناب از سوء ظن‌هاي بي‌مورد.
- پرهيز از تندخوي، بدزباني، درشت گفتاري، ترشروي و سرسنگين نبودن در برابر يكديگر.
- اجتناب از تمجيد ديگران در مقابل يكديگر؛ يعني هيچگاه زن نبايد از مرد ديگر در مقابل شوهر تعريف كند و متقابلاً مرد نيز نبايد از زن ديگري در مقابل همسرش تعريف و تمجيد كند.
- تحقير نكردن يكديگر و همين طور خويشان و بستگان همديگر.
- تندخويي و گاهي بداخلاقي همديگر را تحمل نمودن.
- هرگز به هم دروغ نگفتن و رعايت صداقت، امانت، فداكاري و گذشت.
- با تمام توان از ميهمانان يكديگر پذيرايي كردن و ابراز ناراحتي نكردن از اينكه ميهمانان متعلق به همسر هستند.
- به خويشاوندان هم خصوصاً خويشاوند نزديك او احترام فوق العاده بگذاريد.
- عيوب يكديگر را پيش هيچ كس بازگو نكنيد و به رخ هم نكشيد.
- در حق همديگر دعا كنيد و از خداوند بخواهيد كه در كار‌ها موفقتان بدارد.
- با مشكلات زندگي به طور منطقي برخورد كردن و كمتر دچار احساسات شدن.
- در تمام مدت زندگي به هم ابراز علاقه و عشق كردن و در مناسبت‌ها براي هم هديه (هر چند ارزان قيمت) تهيه كردن.
با توجه به اين نكات و وظائف مذكور، بعضي از خصوصيات بارز يك مرد هم بدست مي‌آيد از جمله غيرت و مردانگي، صداقت، راستگوئي و امانت‌داري، داشتن روحيهٔ فداكاري، گذشت و ايثار، داشتن روحيه محبّت، همكاري و همياري و...

 


اما وظايف اختصاصي زن در برابر شوهر عبارت‌اند از:
- بدون اجازه شوهر در مال او تصرف نكردن.
- بدون اجازه و توافق شوهر از خانه بيرون نرود.
- توجه داشتن به مسائل محرم و نامحرم هم در نزد شوهر و هم در غياب او؛ سعي كند در سه مورد فوق اعتماد شوهرتان را جلب كند.
- خود را براي شوهر آرايش كردن.
- هنگامي كه همسر مي‌خواهد از خانه خارج شود او را تا دم در همراهي كند.
- هنگام ورود او به خانه سعي كند خود را از قبل آماده و مهيا نموده به استقبال او برود.
- هيچ‌گاه از مردان ديگر نزد او تعريف نكند.
- اگر مشكلي در خانه بوجود آمده در بدو ورود او مطرح نكند.
- سطح توقعات و انتظارات خود را با ميزان درآمد شوهر تنظيم كند و از او چيزي كه توان تهيه آن را ندارد نخواهد و دائماً مردان ديگر را در اين زمينه به رخ او نكشد.
برخي از وظايف اختصاصي مرد در قبال همسرش عبارت‌اند از:
در رابطه با رفتار مرد با خانم خود قرآن در (سوره نساء آيه ۱۹) مي‌فرمايد: «و عاشروهن بالمعروف ; به نيكي با آنان معاشرت و زندگي كنيد».

 


نيكي به همسر داراي شاخص‌هاي ثابت و متغير است شاخص‌هاي ثابت عبارت است از:
- تأمين مسكن و تهيه پوشاك و خوراك در حد شأن شخصي و خانوادگي همسر.
اما شاخص‌هاي متغير به تناسب شرايط زندگي طرفين متفاوت است و هر فردي در طول زندگي با همسر خود و با توجه به شرايط زندگي و روحيات طرف مقابل بهتر مي‌تواند موارد تعادل را شناسايي و اعمال كند، مثلاً پيامبر بزرگوار اسلام مي‌فرمايند: خدمت و كمك مرد به زن در امور خانه، نشانه صداقت و علاقه اوست.
علاوه بر آنچه در مورد وظايف زوجين بيان شد، ۴۰ نكته زير را به عنوان راهكارهاي اوليه براي زوج‌هاي جوان برايتان ارسال مي‌كنيم و اميدواريم با عمل كردن به آن دستورالعمل‌ها محبت و عشق و علاقه متقابل بين شما ايجاد و گسترش پيدا كند و تنش‌هاي موجود يا احتمالي به حداقل كاهش پيدا كند.
۱. با مطالعه كتب مربوط به انتخاب همسر، آيين همسرداري، چگونگي ايجاد ارتباط با ديگران و نيز شركت در جلسه‌هاي آموزش خانواده دانش و مهارت خود را در اين زمينه افزايش دهيد.
۲. با همدلي، همفكري، همكاري و مشورت با يكديگر درباره مسائل مختلف ميان اعضاي خانواده روابط سالم پديد آوريد.
۳. هر يك از زوجين ديگري را نزديك‌ترين و محرم‌ترين فرد بداند و او را نيمه تن، حامي و پشتيبان خود تلقي كند.
۴. با يادگيري مهارت‌هاي ارتباطي نظير فعالانه به حرف‌هاي يكديگر گوش كردن، احترام به نظر‌ها و عقايد يكديگر و تشريك مساعي و مشورت كردن روابط خود را بهبود بخشيد.
۵. بكوشيد، باايجاد كانوني گرم و صميمي، تمام اعضاي خانواده به ويژه زن و شوهر مسؤوليت رسيدن به تفاهم را پذيرا شوند.
تا كه از جانب معشوق نباشد كششي كوشش عاشق بيچاره به جايي نرسد
۶. هنگام اختلاف نظر يا سوء تفاهم، به جاي سرزنش كردن يكديگر يا تفسير نادرست، به شناسايي مساله و يافتن راه حل آن بپردازيد و در صورت لزوم كمك و مشاوره افراد با تجربه و متخصص را جلب كنيد.
۷. براي رسيدن به آ منيت رواني وعاطفي در روابط زناشويي داشتن صداقت، پذيرش، سعه صدر، انصاف و اعتماد متقابل را اصل اول قرار دهيد.
۸. در صورت به وجود آمدن هر گونه سوء تفاهم و سوء برداشت، در نخستين فرصت ممكن به حل و فصل آن بپردازيد تا به فرآيندي مخرب و پيشرونده تبديل نشود.
۹. به هر طريق ممكن رفتارهاي مطلوب همسرتان را مورد توجه و تأييد قرار دهيد; به گونه‌اي كه همسرتان بفهمد برايش ارزش قائل هستيد.
۱۰. تشويق و تأييد و بيان نكات مثبت‌به طور آشكار يا در جمع باشد و تذكر نكات منفي و انتقاد به طور محرمانه و در تنهايي صورت گيرد.
۱۱. براي خصوصيات و نيازمندي‌هاي يكديگر ارزش قائل شويد و در روابط كلامي، عاطفي، اقدام‌ها و تصميم‌گيري‌ها به افكار و خواسته‌هاي همسرتان توجه كنيد.
۱۲. اگر رفتار خاصي براي شما مبهم است، ساده‌ترين راه اين است كه از همسرتان هدف و علت آن رفتار را بپرسيد و با روش مسالمت‌آميز، صميمانه و خوش بينانه موضوع را روشن كنيد.
۱۳. خشونت همسرتان را با خشونت پاسخ ندهيد. خشونت را با سكوت پاسخ گوييد و در موقعيتي مناسب درباره مساله مورد نظر به بحث و گفت‌و‌گو بپردازيد.
۱۴. بكوشيد در سراسر زندگي، به خصوص در روابط بين خود و همسرتان، به جاي هر گونه پيش‌داوري يا مشاهده اشكالات و ضعف‌ها نقاط مثبت و قوت را ببينيد; به عبارت ديگر، به جاي توجه به نيمه خالي ليوان به نيمه پر آن توجه كنيد.
۱۵. سعي كنيد در برنامه ريزي براي فعاليت‌هاي اجتماعي، اوقات فراغت، ديد و بازديدهاي خانوادگي و نظاير آن به مشورت كردن با يكديگر بپردازيد و از يك جانبه نگري بپرهيزيد.
۱۶. در هر فرصتي كه پيش مي‌آيد، با همسر و اعضاي خانواده‌تان ارتباط كلامي و عاطفي برقرار كنيد. شايان ذكر است زن‌ها از صحبت كردن با همسرشان بيشتر لذت مي‌برند. بنابراين، مردان بايد فعالانه به سخنان همسرانشان گوش كنند و واكنش مناسب نشان دهند.
۱۷. اگر هر يك از زوجين در شرايط خاصي نمي‌تواند به سخنان همسرش گوش كند، بايد صادقانه و صميمانه اين موضوع را به وي انتقال دهد، و تقاضا كند صحبت كردن درباره آن موضوع را به فرصتي ديگر واگذارد.
۱۸. هر از چند گاهي زوجين در فضايي محرمانه، محبت‌آميز و صميمانه به ارزيابي رفتار و روابط يكديگر بپردازند و از يكديگر بپرسند، چه بايد كرد تا روابطمان بهتر و بانشاط‌تر شود؟
۱۹. هميشه، در رويارويي با مسائل و مشكلات خانوادگي، خود را در وضعيت طرف مقابل قرار دهيد و با قبول مسؤوليت‌خود و شناخت انتظارات متقابل به حل و فصل اختلافات روي آوريد.
۲۰. در روز يا در هفته زمان مشخصي را براي گفت‌و‌گو درباره مسائل و مشكلات و به اصطلاح درد دل كردن با همسرتان اختصاص دهيد.
۲۱. از داشتن نگرش‌هاي آرمان گرايانه و شاعرانه در مساله ازدواج و روابط زناشويي و نيز انتظارات غير واقع بينانه اجتناب كنيد.
۲۲. ارتباط زوجين بايد از هر گونه سوء ظن و حدس نادرست وغير واقع بينانه دور باشد. اگر موضوع و مساله‌اي ذهن يكي از زوجين را به خود مشغول كرده است، بايد آن را به صراحت و صادقانه مطرح كند و درستي و نادرستي‌اش را با همسرش مورد بررسي قرار دهد.
۲۳. هر يك از زوجين بايد زمينه‌هاي بروز سوء تفاهم‌ها و سوء ظن‌ها را از بين ببرد و از رفتارهايي كه موجب بروز سوء تفاهم و سوء ظن مي‌شود، خودداري كند.
۲۴. هر يك از زوجين بايد بكوشد با روان‌شناسي همسرش آشنا شود تا بداند زن يا مرد به چه اموري بها مي‌دهد و نظام ارزشي‌اش چگونه است; براي مثال معمولاً زن به وابسته بودن، كسب امنيت عاطفي و مورد حمايت واقع شدن اهميت مي‌دهد و مردان مي‌خواهند مستقل و خود مختار باشند و آزادي عمل را داراي ارزش مي‌دانند.
۲۵. زن و شوهر از مسخره كردن يكديگر و گفتن سخنان طعنه‌آميز و دو پهلو جدا پرهيز كنند.
۲۶. از رفتارهايي نظير متلك، تحقير، سرزنش و به رخ كشيدن يكديگر كه موجب افزايش مقاومت‌هاي رواني در طرف مقابل است، جدا بايد پرهيز شود.
۲۷. در سراسر زندگي، از جمله در زندگي خانوادگي، بكوشيد به نقاط مثبت، موهبت و نعمت‌هايي كه در اختيار داريد بينديشيد نه به اموري كه در اختيار نداريد.
۲۸. از خطاهاي يكديگر سريعاً بگذريد و خطاهاي همديگر را تحمل كنيد.
۲۹. بايادآوري برخي ايام مانند روز تولد، سالگرد ازدواج و نظاير آن و دادن هديه‌هايي هر چند كوچك (مثل يك شاخه گل) به طور نمادين يا سمبليك عشق و علاقه خود را به همسرتان اعلام كنيد.
۳۰. خود را در برابر همسرتان آراسته و پاكيزه و جالب توجه نگه داريد از پريشاني و وضع نامرتب بپرهيزيد.
۳۱. در انتخاب دوست و برقراري روابط دوستانه و معاشرت‌هاي خانوادگي با زوج‌هاي ديگر دقت كنيد و اين امور را با توافق يكديگر انجام دهيد.
۳۲. از هر گونه رفتاري كه به مرد سالاري يا زن سالاري مي‌انجامد، پرهيز كنيد.
۳۳. خطاي يكديگر را در حضور ديگران، فرزندان، آشنايان، والدين يكديگر و... بازگو نكنيد.
۳۴. هرگز همسرتان را با زن يا مرد ديگر مقايسه نكنيد.
۳۵. از رفتارهاي مطلوب همسرتان تشكر كرده، او را تشويق كنيد و انگيزه تكرار آن رفتار را بيشتر سازيد.
۳۶. از تصميم‌هاي نادرست و غير منطقي و كلي‌گويي‌هاي منفي و شكل‌گيري افكار منفي درباره همسرتان شديداً پرهيز كنيد.
۳۷. حتي‌المقدور به قول‌هايي كه به همسرتان داده‌ايد عمل كنيد تا به سلب اعتماد و احساس فريب خوردگي نينجامد.
۳۸. از نسبت دادن القاب و زدن برچسب‌هاي ناگوار و نامطلوب مانند بدقول، زرنگ، شلخته، كله‌شق، يك دنده، لجباز و خودخواه به يكديگر پرهيز كنيد.
۳۹. در مواردي كه غمگيني و افسردگي و يا عصبانيت زن يا شوهر شدت مي‌يابد و احتمال اختلال در كار سيستم عصبي يا غدد درون‌ريز به ويژه غده تيروئيد وجود دارد، در نخستين فرصت‌به پزشك متخصص مراجعه كنيد تا از عادي بودن ترشح غدد از جمله غده تيروئيد مطمئن شويد.
۴۰. براي داشتن يك زندگي با نشاط و موفق خوب بينديشيد، وقت‌بگذاريد، احساس مسؤوليت كنيد، موانع ارتباط سالم را از ميان برداريد و به عوامل ايجاد كننده روابط سالم توجه كنيد.

 

 

در زمينه مسائل زناشويي و آميزش توجه‌تان را به مطالب زير جلب مي‌كنيم:
از آموزه‌هاي ديني به دست مي‌آيد، همبستر شدن زن و شوهر و ارضاي غريزه جنسي عبادت محسوب مي‌شود و حتي در روايتي آمده است اگر كسي عمل نزديكي با همسرش را همراه با آداب و رسوم آن زود به زود انجام دهد به يكي از سنت‌هاي پيامبران (ص) عمل كرده است.
نكته‌اي كه در اينجا بايد بر آن تأكيد كرد اين است كه در انسان برخلاف ساير جانداران، كيفيت همبستر شدن با همسر و انجام رفتار جنسي غريزي نيست و بلكه آموختني است و بايد روش صحيح آن را ياد گرفت، گرچه اصل وجود غريزه سايت همسريابي جنسي غريزي و فطري است. به همين دليل يكي از آموزه‌هاي ضروري براي سايت همسريابي هر پسر و دختر جوان كه تصميم همسرگزيني دارند ازدواج كنند اين است كه دانستني‌هاي لازم براي اين كار را ياد بگيرند. اين دانستني‌ها شامل مقدمات همبستر شدن سايت همسريابي، شناخت نيازهاي عاطفي يكديگر در هنگام آميزش و رعايت آن، شناخت راه‌هاي مختلف همبستر شدن، آگاهي از راه‌هاي جلوگيري از بارداري، تنظيم خانواده، آگاهي از احكام شرعي آن اعم از زمان و مكان آميزش و سايت همسريابي مسائل ديگر آن مثل غسل و امثال سايت همسريابي آن، رعايت بهداشت ظاهري مثل مسواك زدن، خوشبو بودن و امثال آن، آگاهي از نكات بهداشتي آميزش و رعايت آن، آگاهي ضمني  سايت همسريابي از اختلال‌هاي جنسي كه در صورت وقوع، سريعاً براي معالجه اقدام كنند و صد‌هاسايت همسريابي موقت نكته ريز و درشت كه بيان آن‌ها در اين نامه مقدرو نيست و براي فراگيري آن لازم است به كتاب‌هاي مفيدي كه در اين زمينه تأليف شدهمسريابيه مراجعه كنيد.
رسيدن زن و شوهر به اوج لذت جنسي (ارسايت همسريابيگاسم) يكي از علائم انجام شدن موفقيت آميز آمهمسريابي نازياريزش جنسي است. اما با تأسف بايد بگوييم بسياري از همسران به دلايل همسريابي نازيار مختلف كه مهم‌ترين آن عدم آگاهي و رعايت نكات سايت همسريابي موقت بالا است، از انجام رضايت بخش اين عمل ناتوان‌اند و به همين جهت به مشكلات زيادي اعم از جسمي و رواني مبتلا مي‌شوند. حتي طبق آماري كه روان‌شناسان و سايت ازدواج موقت كار‌شناسان امور خانواده ارائه كرده‌اند بيش از ۷۵ درصد همسريابي از عوامل اختلاف‌هاي خانوادگي ريشه در اين موضوع دارد. (پرسمان دانشجويي/اداره مشاوره و پاسخ سايت همسريابي نهاد نمايندگي مقام معظم رهبري)

تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در مونوبلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.